cpu چیست
  1. خانه
  2. سیستم عامل و نرم افزار کامپیوتر
  3. سی پی یو چیست
سیستم عامل و نرم افزار کامپیوتر

سی پی یو چیست

CPU (Central Processing Unit) یا همان واحد پردازش مرکزی، قطعه‌ای است که تمامی عملکردهای پردازشی و محاسباتی را در دستگاه کامپیوتر شما انجام می‌دهد. به عنوان مثال، زمانی که یک فایل را باز می‌کنید، CPU با کارت گرافیک و حافظه RAM درگیر می‌شود و فایل را برای شما باز می‌کند.…

دوره‌های در تخفیف

عجله کن! تکرار نمی شه…

CPU (Central Processing Unit) یا همان واحد پردازش مرکزی، قطعه‌ای است که تمامی عملکردهای پردازشی و محاسباتی را در دستگاه کامپیوتر شما انجام می‌دهد. به عنوان مثال، زمانی که یک فایل را باز می‌کنید، CPU با کارت گرافیک و حافظه RAM درگیر می‌شود و فایل را برای شما باز می‌کند.

تاریخچه سی پی یو

اولین CPU در سال ۱۹۴۵ توسط جان فون نویمن و جی. پرسپارکس در دانشگاه پرینستون توسعه داده شد. این CPU با نام Eniac شناخته می‌شود و از شمارنده‌های الکترونی استفاده می‌کرد. اما تا دهه ۱۹۷۰، CPU ها تحت عنوان “دستگاه منطقی” شناخته شده بودند و در کامپیوترهایی مانند IBM System/360 استفاده می‌شدند. در ۱۹۷۱، اینتل اولین CPU خود را با نام Intel 4004 را معرفی کرد. این CPU یک میلیون ترانزیستور را در یک چیپ کوچک داشت و سرعت پردازش آن تنها ۶۰۰۰ هرتز بود. اما این CPU به عنوان شروعی برای حرکت به سمت توسعه CPU های پیشرفته شناخته شد.

ویژگی‌ها سی پی یو

CPU ها در انواع مختلفی در دسترس هستند، از جمله Single-core، Dual-core، Quad-core و غیره. هریک از این قطعات دارای ویژگی‌هایی مانند سرعت پردازش، فضای حافظه Cache و تعداد هسته‌ها هستند. در ادامه به برخی از ویژگی‌های مهم CPU ها پرداخته خواهد شد.

  • سرعت پردازش : سرعت پردازش یک CPU به هرتز (Hz) اندازه‌گیری می‌شود. هرتز، تعداد دورهای امواج در ثانیه است. بنابراین، هر چه سرعت پردازش بیشتر باشد، عملکرد سیستم بهبود می‌یابد. انواع مختلفی از CPU ها با سرعت پردازش مختلف در دسترس هستند، از جمله Intel Core i3,i5,i7,i9.
  • تعداد هسته‌ها : هسته‌های CPU به تعدادی که درون آن وجود دارند گفته می‌شود. هر هسته قابلیت پردازش مستقل را دارد و می‌تواند برای انجام یک کار خاص به کار گرفته شود. بنابراین، هرچه تعداد هسته‌های CPU بیشتر باشد، سرعت پردازش و عملکرد سیستم بهبود می‌یابد. CPU های Single-core فقط یک هسته دارند، در حالی که CPU های Quad-core چهار هسته دارند.
  • فضای حافظه Cache: فضای حافظه Cache بین CPU و حافظه RAM قرار دارد و به طور موقت اطلاعات را ذخیره می‌کند. حافظه Cache بسیار سریعتر از حافظه RAM است و از این رو، اگر داده‌های لازم برای پردازش در آن ذخیره شده باشند، سرعت پردازش به طور قابل توجهی بهبود می‌یابد. CPU های با فضای حافظه Cache بزرگتر، سرعت پردازش بهتری دارند.
  • سوکت : سوکت یا Socket، محل قرارگیری CPU در مادربرد است. اگر CPU و سوکت با هم ناسازگار باشند، CPU نمی‌تواند به مادربرد متصل شود. بنابراین، قبل از خرید CPU باید اطمینان حاصل شود که آن را می‌توان در سوکت مادربرد خود قرار داد.
  • توان مصرفی: توان مصرفی یک CPU نشان می‌دهد که چقدر از باتری یا منبع تغذیه شما مصرف می‌شود. CPU های با توان مصرفی بالاتر، بیشتر از باتری صرفه‌جویی می‌کنند، اما ممکن است سرعت پردازش و عملکرد سیستم کمی کاهش یابد.

cpu چیست

انواع CPU ها 

همانطور که گفته شد، CPU ها در انواع مختلفی در دسترس هستند. در زیر به برخی از معروف‌ترین CPU ها پرداخته خواهد شد:

  • Intel Core : Intel Core یکی از پرطرفدارترین CPU های موجود است. این CPU ها در انواع مختلفی با تعداد هسته‌ها و فضای حافظه Cache متفاوت در دسترس هستند. Intel Core i3، i5، i7 و i9 از جمله محصولاتی هستند که به قدرت بالایی در پردازش مجهز هستند.
  • AMD Ryzen : AMD Ryzen نیز یکی از محبوب‌ترین CPU های موجود است. این CPU ها با توان پردازش بالا و قابلیت Overclocking لقب می‌گیرند. AMD Ryzen در انواع مختلفی با تعداد هسته‌ها و سرعت پردازش متفاوت در دسترس هستند.
  • Intel Xeon : Intel Xeon برای کاربردهای حرفه‌ای طراحی شده است و از قابلیت پردازش موازی برای کارهای سنگین استفاده می‌کند. این CPU ها به طور معمول در سرورها، کارایی و پایداری بالا را فراهم می‌کنند.
  • ARM : ARM یک نوع CPU مبتنی بر ریسک است که در دستگاه‌هایی مانند تلفن همراه، تبلت و سایر دستگاه‌های مصرفی استفاده می‌شود. این CPU ها به عنوان یک ثباتات کم مصرف و بالایی شناخته شده‌اند.

CPU یکی از مهم‌ترین قطعات دستگاه کامپیوتری شماست و عملکرد کامل سیستم شما به عنوان یک کل، به آن وابسته است. در انتخاب CPU، به مواردی مانند سرعت پردازش، تعداد هسته‌ها، فضای حافظه Cache و مصرف برق توجه کنید. با اینکه نوع و مدل CPU مناسب به کاربرد شما وابسته است، اما قطعاتی نظیر Intel Core i5 یا AMD Ryzen 5 را می‌توان به عنوان گزینه‌های خوبی برای اکثر کاربردهای روزانه در نظر گرفت.